Представители на руската нефтодобивна компания Лукойл са в България за среща

...
Представители на руската нефтодобивна компания Лукойл са в България за среща
Коментари Харесай

Радев пред Лукойл: Скъпите горива са пречка и за вас

Представители на съветската нефтодобивна компания " Лукойл " са в България за среща със служебния кабинет. Те разговаряха и с президента Румен Радев. Държавният глава се опита да убеди представителите на нефтения колос, че скъпите горива пречат и на техния бизнес.

Правителството и компанията са набелязали ограничения, с цел да бъде обезпечен пазарът на горива по отношение на идното влизане в действие на петролното ембарго, което Европейският съюз наложи на Русия. Това разгласи президентът на " Лукойл " Вадим Воробьов. България има пролонгация до края на 2024 година В началото на първото тримесечие на идната година ще бъде образувана работна група сред компанията и българската страна, като ще се дефинират средносрочни ограничения за поддържане на стопанската система.

" Високите цени на горивата са измежду водещите аргументи за повишаването на всички артикули и услуги и водят до стесняване на потреблението, което е загуба освен за потребителите, само че и за производителя. Затова смятам, че срещата ви с българското държавно управление е една добра опция, несъмнено, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат ограничения за стабилизиране на икономическата среда, за битка с инфлацията в интерес на българския консуматор ", сподели президентът Радев.  " Лукойл " е освен значима част от българската стопанска система, само че и един от главните работодатели, а също и главен производител на горива, притежаващ забележителен дял от пазара. От цената на създаваните горива зависи значително развиването на стопанската система, само че и инфлационните процеси, което дефинира и стратегическото значение на компанията, изключително по време на рецесия ", добави той.

Разговорите са водени през миналите няколко дни, с цел да бъдат обезпечени " благоприятни условия за българския пазар ", посочи Воробьов и заяви, че работата на " Лукойл " ще продължи на три стадия: След 1 декември, когато влиза в действие ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт; От 5 декември 2022 година до 31 декември 2024 година, - отсрочката, в която България е изключена от санкциите; Развитието на " Нефтохим " Бургас и вътрешния пазар у нас след 2024 година. " За задачата изработихме ограничения за поддържане на стабилността на стопанската система. Договорихме и ще продължим да беседваме с българското държавно управление за разработване на средносрочни ограничения, с цел да поддържаме стопанската система. Нямаме доста ясно схващане за това по какъв начин ще продължат нещата, само че считаме, че в първото тримесечие на идната година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите сега, в който ембаргото встъпи в действие ", изясни шефът на компанията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР